Na een korte periode als interimdirigent en een zorgvuldige sollicitatieprocedure, is Ria Kornet begin 2017 aangesteld als nieuwe vaste dirigent van de Zeister harmonie KZHM.   

 

Dirigent Ria Kornet. Fotograaf: Roland Vaandrager

Geboren op 8 maart 1969 in Barneveld, als jongste van een gezin met vijf kinderen. Naast de basisschool en later het Atheneum volgde ze orgellessen bij de Muziekschool in Barneveld en slagwerklessen bij De Harmonie in Barneveld. Onder leiding van haar vader speelde ze tot haar 19e bij deze vereniging; in 1985 werd ze slagwerker bij het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest.

In 1987 startte zij met haar studie klassiek slagwerk aan het conservatorium in Arnhem; in 1988 breidde zij haar opleiding uit met de studie hafadirectie, ook in Arnhem. Docenten waren o.a. Gert Bomhof, Ruud Stotijn, Joop van Erven, Karel Wolters, Harrie Janssen en Jaap Koops. Na het behalen van beide Bachelors vervolgde zij haar studie aan de Universiteit van Utrecht, binnen de vakgroep Muziekwetenschap. In 1996 studeerde zij af met een onderzoek naar de cultuur van de Tamboers en Pijpers in Basel.

Vanaf 1992 tot 1997 speelde Ria als slagwerker bij het symfonisch blaasorkest van de Europese Unie, waarmee zij tournees maakte naar Frankrijk, Griekenland, Portugal en Luxemburg. In 1989 won zij het remplaçantenproefspel bij Het Brabants Orkest en werd daar vanaf dat moment tot 2011 vaste invalslagwerker. Ook bij diverse orkesten van de Nederlandse Krijgsmacht remplaceerde zij regelmatig. Tot 2005 had zij een omvangrijke lespraktijk bij diverse muziekverenigingen.

Als dirigent startte zij haar werkzaamheden in 1990 bij het jeugdorkest van muziekvereniging ‘De Volharding’ in Huissen. Naast blaasorkesten is zij ook zeer actief geweest als dirigent van slagwerkgroepen. Met de slagwerkgroep van muziekvereniging ‘Crescendo’ uit Ooy-Zevenaar behaalde zij in 2005 een tweede plaats bij de concertwedstrijden in de eredivisie, bij het Wereld Muziek Concours in Kerkrade.

Sinds 2002 heeft Ria zich wat meer toegelegd op de ‘achterkant’ van de muziek. Van 2002 tot 2005 was zij werkzaam als consulent instrumentale muziek bij het Centrum voor Amateurkunst Noord-Brabant en vanaf 2002 tot op heden is zij werkzaam als senior adviseur bij Musidesk Rijnbrink in Arnhem. Binnen deze functie werkte zij onder andere voor de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs. Ook maakte zij deel uit van diverse commissies die zich bezig hielden met het ontwikkelen van Raamleerplannen voor slagwerk- en instructeursopleidingen. Momenteel bestaat haar functie bij Musidesk vooral uit projectleiderschap van events als het Hanzefestival en HRFSTWND, maar ook communicatie, presentatie en redactionele werkzaamheden vallen binnen haar takenpakket.

Ria dirigeert sinds 2017 het harmonieorkest van de KZHM, en is bovendien dirigent van het harmonieorkest van Muziekvereniging Lekkerkerk.